maanantai 8. elokuuta 2011

Vadelmakakku


Voi kuinka rakastan elokuuta - sadonkorjuun hetkiä. Monenlaista ihanaa on tarjolla niin puutarhassa kuin metsässä. Vadelmat on poimittu ja seuraavana ovat vuorossa punaherukat. Meillä vain ovat mokomat ampiaiset tehneet pesänsä maahan herukkapensaiden viereen vanhan kaivonkannen reunaan. Kovin lähelle en aio mennä! Toissa kesänä mustikassa ollessani astuin maa-ampiaisten pesän päälle ja sain aikamoista kyytiä. Vain yksi pistos, mutta niin niin tukala, että jouduin turvautumaan kyypakkaukseen. Olisikos hyvää vinkkiä kuinka tuhota pesä?


Vadelmissa on hieno aromi, metsävadelmissa aivan erityinen. Kakkutaikinan suojissa vadelmat maistuvat raikkailta ja kosteuttavat kakkua kivasti. Tämä kakku ei ole kovin makea eikä rasvainen - mainio arjen juhlistaja.

Vadelmakakku

3 kananmunaa
2 dl sokeria
50 g voita sulatettuna
1 dl maitoa
3 ½ dl vehnäjauhoja 
2 tl leivinjauhetta
1 ½ tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
3 dl vadelmia

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjainen kakkuvuoka.
Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
Sulata voi pienessä kattilassa. Heti kun voi on sulanut, siirrä kattila pois levyltä ja lisää joukkoon maito. Kaada seos muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti.
Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne taikinaan varovasti käännellen.
Kaada puolet taikinasta leivitettyyn vuokaan ja ripottele päälle marjat. Lisää loppu taikina ja paista uunin alatasossa noin 45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla. Jos raakaa taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä.
Jäähdytä kakkua hetken, irrota vuoan reunus ja siirrä kakku lastan avulla ritilälle tai tarjoiluastiaan. Sirottele pintaan halutessasi tomusokeria ja koristele vadelmilla.



Loviisa II

Rantaan suunnatessamme, matkan varrella oli kauniita vanhoja taloja mielenkiintoisine yksityiskohtineen. Meri tuoksui! Houkutti hypätä laivaan, varsinkin kun kahvihammasta jo kolotti ja huomasin jonkun kantavan laivaan leivoksia.













No, sain minä leivokseni Konditoria-Café Vaherkylässä.



11 kommenttia:

  1. Miten kaunis kakkukuva! Ja tuoreita vadelmia kun saisi nyt(täällä saa sellasia talvella ja keväällä,mutta viljeltyjä)
    Ja todella ihastuttava tuo kahvila Loviisassa:)

    VastaaPoista
  2. Herkullisia kuvia, niin ihastuttavia kaikki!!! Vadelmat ovat kyllä parhaimmistoa marjoista :)
    Loviisasta kauniita kuvia, onpas ihastuttavaa:) Loviisaan olenkin menossa elokuun loppupuolella Loviisan Wanhat talot tapahtumaan keramiikkani kanssa:) Kiva nähdä kuvistasi sieltä otoksia! Saa mielenkiintoni kasvamaan :)
    Ihania hetkiä alkaneeseen viikkoosi!

    VastaaPoista
  3. Yaelian: Metsävadelmien aika taitaa täälläkin jo olla ohi. Puutarhassa on vielä muutamia raakoja.
    Kahvila oli oikein viihtyisä :)

    -T: Kiitos! Vadelma on ihanan monikäyttöinen myös.
    Oi sinä olet menossa Wanhat talot tapahtumaan. Hieno ympäristö kauniille keramiikallesi! Huomasin Loviisassa mainoksia tapahtumasta ja kovasti kiinnostaa. Siellä on silloin myös muistaakseni puutarhoissa avoimet ovat. Saa nähdä, jos vaikka innostun lähtemään Loviisaan uudelleen :)

    VastaaPoista
  4. Kyllä olet bongannut kameralla kauniita yksityiskohtia Loviisasta! Paikka näyttää joukuttelevalta kesämatkakohteelta, vaikka on myönnettävä, etten yhtään tiedä, missä se on. Muuta kuin että etelässä ja merenrannalla:)

    Kakkukuva on myös herkullinen puulaatikoineen.

    VastaaPoista
  5. Ihana kakkukuva, ja kauniita ovat muutkin. Resepti menee muistiin! :)

    VastaaPoista
  6. Herkullinen kakkuohje kuvineen:) Tuotapa pitää kokeillakin pian!
    Ja suloisia kuvia Loviisan merellisistä tunnelmista, noissa puutarhoissa viihtyisi..
    Ihanaista sadonkorjuuaikaa sinulle ystäväinen!

    VastaaPoista
  7. Katriina: Kiitos!
    Loviisa on Porvoon ja Kotkan välissä.
    Porvoosta noin puolen tunnin matka, oikein mainio kesämatkakohde.

    Hayley: Kiitos ja hauskaa, että resepti jää muistiin :)

    Hannah: Kiva, jos kokeilet kakkua.
    Tänään olisi tarkoitus poimia punaherukoita, mutta nyt ainakin sataa tihuttaa. On tämä elokuu hieno sateineenkin.
    Kiitos samoin sinulle!

    VastaaPoista
  8. Herkullisen ja yksinkertaisen oloinen kakku. Juuri sellainen arjen, vaikka tällaisen sadepäivän, ilahduttaja ja sopiva teehetkeen. Ja silti niin täynnä sadonkorjuuajan alkua!

    Loviisa näyttää viehättävältä. Olen miettinyt, että tuonne T:n mainitsemaan Wanhat talot-tapahtumaan olisi joskus ihana mennä. Toisaalta minulle voisi tulla siellä talokateus. ;)

    Mukavaa viikkoa, Omenaminttu!

    VastaaPoista
  9. Höh, mikskähän sitä ei ikinä ole tullut käytyä Loviisassa. Sehän näyttää hyvinkin kauniilta kaupungilta.

    Vattu on marjoista suosikkini. Villivadelmissa on sellainen maku, että niistä lähtee melkein taju, kun ovat niin makeita ja herkullisia!! :)

    VastaaPoista
  10. Metsävadelmien tuoksu ja maku ovat kyllä aivan mahtavia. Kerran on minuakin ampiainen pistänyt vadelmien poimimisen aikana, huh! Vadelmakakkusi on herkullista, jos näen myynnissä vielä tuoreita vadelmia, voisin minäkin sitä leipoa. Kakku kuulostaa hyvälle.

    VastaaPoista
  11. Katja: Aivan, arjen ilahduttajakakku!
    Jos tuonne tapahtumaan osallistuisin, saattaisin alkaa haluamaan yhtä jos toista muutosta tänne meille kotiin. Tai ideoita ainakin. Olisi kyllä kiva mennä sinne.
    Mukava olkoon sinunkin viikkosi!

    Solen: Oi, sinäkin puhut vatuista! Ja nimenomaan nuo villivatut ovat tajunnanräjäyttäviä. Eräänä vuonna löysin paikan, josta poimin niitä ämpäritolkulla. Sitten puskat taantuivat.

    Voisula: Ampiaisen pisto ei ole kiva, ei.
    Vadelmakakkuun voi kyllä käyttää pakastevadelmia myös, ne hieman laskeutuvat pohjalle, mutta makua ei haittaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...