tiistai 19. heinäkuuta 2011

Mustikka-sitruunamelissajäätelö


Ensimmäinen ämpärillinen mustikoita odottelee putsaamista. Sen verran jaksoin putsata, että jäätelö sai mustikkansa. Itsetehtyyn jäätelöön saa makuvivahteita rajattomasti. Minä maustoin jäätelön melko runsaalla määrällä sitruunamelissaa. Melissa maistui ja antoi kivan raikkaan säväyksen kesäiselle jäätelölle.

Tällä ohjeella jäätelö valmistuu ihanan kuohkeaksi ilman jäätelökonetta.

Mustikka-sitruunamelissajäätelö
(4:lle)

3 dl mustikoita
1 ½ - 2 dl sokeria
½ dl vettä

2 dl kermaa
3 dl vanilja- tai mustikkajogurttia
1 tl vaniljasokeria
iso nippu sitruunamelissan lehtiä hienonnettuna

Mittaa mustikat, sokeri sekä vesi kattilaan ja kuumenna. Keitä matalalla lämmöllä noin 5 minuttia. Jäähdytä hyvin. Hierrä mustikat siivilässä, jos haluat jäätelöstä aivan sileää.
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon jogurtti, vaniljasokeri, hienonnettu sitruunamelissa ja jäähtyneet mustikat liemineen.
Kaada seos isoon kannelliseen vuokaan tai rasiaan ja siirrä pakastimeen. Ota jäätelö pois pakastimesta noin tunnin kuluttua ja sekoita voimakkaasti. Siirrä uudelleen pakastimeen ja sekoita noin puolen tunnin välein, jotta jäätelöstä ei tule hileistä. Jäätelö on valmista, kun se on jähmettynyt, noin 4 tunnin kuluttua.

Voit valmistaa jäätelön myös jäätelökoneessa. Omalla jäätelökoneellani (Philips) massa jäi hieman löysäksi, mutta oltuaan hetken pakastimessa, rakenteesta tuli juuri sopivaa.



Kuvia Vivamosta II
Lammaslaitumilta pientä polkua pitkin kuljin Hiljaiseen niemeen, jossa aivan upealla paikalla korkealla niemen nokassa sijaitsee kaunis kivikappeli. Kappelia alettiin rakentaa 1995 talkoovoimin vanhan keskiaikaisen harmaakivikirkon tapaan. Miten hienoa, että vanhaa rakennusperinnettä on vaalittu.













18 kommenttia:

  1. Tuo kivikappeli näyttää valtavan kauniilta ja tosiaan on upeaa, että se rakennettu vanhan rakennusperinteen mukaan.

    En ole koskaan kokeillut tehdä jäätelöä itse, mutta sinun ohjeesi ja kuviesi jälkeen kyllä houkuttaisi!

    VastaaPoista
  2. Olen tänä iltana nauttinut - pitkästä aikaa - sinun sekä visuaalisesta että kulinaristisesta annistasi. Kiitos, grazie. Noita yrttikierteitä aion kokeilla ehdottomasti.

    VastaaPoista
  3. Saamme perjantaina myös ämpärillisen mustikoita ja ajattelin heti, että tätä respetiä pitää kokeilla! mutta voi olla että kokeillaan jo huomenna, jäätelökoneella kun sellainen löytyy. Keroon sitten miltä maistui. /Sari

    VastaaPoista
  4. Kiitos ihanasta reseptistä, täytyy kokeilla. Ja aivan ihania kuvia, huoh mikä paikka ;)

    VastaaPoista
  5. Katja: Vanhaa rakennusperinnettä soisi näkyvän maisemissamme laajemminkin.
    Helppo jätski tämä, kunhan vaan muistaa sekoitella.

    Lissu: Kiva, että olet nauttinut. Ja varmasti nautit yrttikierteistä.

    Sari: Minusta mustikka sopii tosi hyvin jäätelöön. Kerro ihmeessä mitä piditte.

    Elisa: Ole hyvä! Ja tosiaan valloittava paikka.

    VastaaPoista
  6. Hei Omenaminttu !
    Kävit jättämässä isoäidin reseptillä-blogiini kommentin, mistä seurasin jälkiäsi tänne, eikä ollutkaan mikään hukkareissu !!!! Aivan upeita kuvia! (Reseptit varmasti myös yhtä upeita, en nyt vaan ehtinyt vielä niihin sisäistyä enkä niitä kokeilla, kun piti HETI kirjoittaa sulle kommentti...) Oletko koskaan ajatellut, että tästä saisi hienon maisemakirjan!? Sulla on ilmiselvästi silmää ! Näet olleellisen, vielä kameran läpikin, ja osaat sen kauniisti tallentaa muistikortille.

    ILO SILMÄLLE, OMENAMINTTU !

    VastaaPoista
  7. Olen aina ajatellut että jäätelön tekeminen ilman konetta on jotenkin kamalan vaivalloista, mutta sait sen kuulostamaan aikas helpolta. Olen kesän mittaan haaveillut jäätelön tekemisestä ja siitä koneesta, mutta nytpä sainkin syyn kokeilla tekemistä ilman sitä masiinaa. Hienoa ja kiitos!!

    VastaaPoista
  8. Anna: Voi kiitos paljon ja mukavaa, että löysit tien tänne. Maisemakirja kuulostaa kivalta. Olen kerran tiedustellut kameraliikkeessä kuvakirjoista, mutta en ole asiassa edistynyt. Sellaista olisi kyllä kiva tehdä, ehkä joskus.

    Solen: Se on oikeasti tosi helppoa. Rakenteesta tulee hyvä, kunhan vain muistaa sekoittaa riittävän usein.

    VastaaPoista
  9. Minä olen vain kerran elämässäni tehnyt jäätelöä. Se oikein silloin onnistunut, joten hyvä jos tämä varmasti onnistuu.

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  10. Ihana jäätelö ja kauniit kuvat! Jätsikoneeni on pitkään ollut piilossa,mutta nyt tekisi kyllä mieli tehdä tuota;mustikat vaan ovat täällä superkalliita.Suomessa onneksi söin mustikoita niin paljon kuin ehdin;D
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  11. Kiitos Omenaminttu aivan ihanista kuvista Vivamosta, tutusta paikasta meile. Kiitos samoin herkullisista ohjeista! Olisi niin ihana nähdä kuvakavalkadi teidän perhejuhlien ruokapöydästä. Se on varmasti ollut aivan ihastuttava. Sinulla on niin hyvä silmä:)
    t. Terhi

    VastaaPoista
  12. Kiva jäätelöohje, ei ole liian kermainen. Pidän jogurtin tuomasta pienestä happamuudesta kotitekoisessa jäätelössä. Tätä pitää vielä kokeilla!

    Kuvissa on suuri rauha.

    VastaaPoista
  13. Kirjailijatar: Tämä ohje on ainakin helppo, kun ei ole kananmuniakaan ja ihanan mustikkainen.
    Hyvää alkuviikkoa sinulle!

    Yaelian: Hyvä, että olit Suomessa mustikka-aikaan! Kyllä ne ovat tuoreina ihan parhaita.
    Kivan postauksen teit ;)

    Terhi: Niinpä, Vivamosta paljon muistoja varmaan. Kuvakavalkadi ruokapöydästä olisi kiva, mutta arvaapa vaan ehtikö tämä emäntä kuvaamaan ruokia. Onneksi minulla oli aivan ihania apulaisia keittiössä niin, että ehdin kyllä ottaa kuvia vieraista ja mikä parasta, seurustellakin :)

    Katriina: Nimenomaan se jogurtti sopii ihanasti kotitekoiseen jäätelöön.
    Rauha - sitä tosiaan on aistittavissa tuolla Vivamossa.

    VastaaPoista
  14. Nyt on nautittu herkullisesta mustikkajäätelöstä ja jo toistamiseen olemme tekemässä samalla reseptillä mansikkajäätelöä - huomenna ja viemisiksi kylään. Eli tällä reseptillä tulee herkullista myöskin mansikasta. Aivan ihanaa kotijäätelöä./Sari

    VastaaPoista
  15. Niin jäi vielä sanomatta tärkeä asia, että tosiaan tuohon mansikkajäätelöön ei laitettu sitruunamelisssaa ollenkaan. Mustikan kanssa se oli kyllä ihan ehdoton! /Sari

    VastaaPoista
  16. Sari: Samaa mieltä, että sitruunamelissa on ehdoton mustikkaversiossa. Kokeilin kerran ilman ja ei ollut niin hyvää.
    Hyvä tietää, että mansikastakin tulee maukas :)

    VastaaPoista
  17. Ilahduin tästä reseptistä ja kokeilin sitä hieman muunnellen. Eli vähensin hieman rasvaprosenttia ja vaihdoin kerman vaahdotettavaan vaniljavaahtoon rasvaa 12 g, sokeria laitoin vähemmän ja sitruunamelissaa ei ollut , tuli aivan ihanaa. Täytyypä kokeilla seuraavan kerran sitruunamelissan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että laitoit kommentin :) Kokeile ihmeessä vielä sitruunamelissan kanssa, se on erilaista sen kanssa ja ehdottomasti parempaa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...